Mentorschap
Wat is mentorschap?
Als je zelf je persoonlijke belangen niet meer kunt behartigen, kan een mentor van BBT bewindvoering dit voor je doen. Een mentor is bevoegd te beslissen over jouw verzorging en begeleiding. Het is ook je wettelijke vertegenwoordiger, adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken.
Een mentor mag niet beslissen over financiële zaken. Dit kan een bewindvoerder voor je doen. Dit kan dezelfde persoon als de mentor zijn. Maar het kan ook een bewindvoerder van BBT bewindvoering of iemand anders zijn.
Wat kan mentorschap voor mij betekenen?
Het kan zijn dat je door een ziekte of beperking moeite hebt om de beslissingen over je je verzorging, verpleging, begeleiding en/of behandeling te nemen. Als er bv. geen familie is om je hierin te ondersteunen, kan een mentor van BBT bewindvoering je helpen om de regie over je leven te houden.
Wij vinden het belangrijk dat er een goede vertrouwensband is tussen jou en je mentor. Daarom komt je mentor regelmatig bij je op bezoek. Ook voert je mentor overleg met je behandelaars en zorgverleners. Zo wordt kritisch gevolgd welke zorg je ontvangt en gekeken of dit voor jou de juiste zorg is.
Voor wie kan de maatregel worden uitgesproken?
Voor meerderjarige personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Vaak betreft het mensen met een verstandelijke beperking, dementie of iemand met een psychische beperking.
Wie kan er mentorschap aanvragen?
- Jijzelf;
- Je echtgenoot of andere partner;
- Familieleden tot in de 4e graad: dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten;
- Degene die het gezag uitoefent: de voogd, als de betrokkene minderjarig is – of de stiefouder;
- De officier van justitie (alleen in uitzonderlijke gevallen);
- De instelling of woonvoorziening waar je verblijft. Dit kan alleen als je partner of bloedverwanten in de eerste of tweede graad (ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers en zusters) of je voogd de aanvraag niet indient.
Wat kost mentorschap?
De kosten van mentorschap worden jaarlijks vastgesteld door de kantonrechter. Zie Tarieven.
Als je een minimum inkomen hebt en weinig vermogen kan het lastig zijn om deze kosten te betalen. Bij je gemeente is het mogelijk om in aanmerking te komen voor bijzondere bestand voor deze kosten. Als je hier recht op hebt, zal BBT bewindvoering dit voor je aanvragen.
Wij zijn er voor u
Heb je een zorgvraag voor jezelf, familielid, bekende of cliënt, neem dan contact met ons op voor meer informatie. Ook komen wij graag vrijblijvend bij u op bezoek om te horen wat je wensen zijn en hoe wij je daarin kunnen helpen.
Meer informatie over mentorschap is
via deze link op Rechtspraak.nl te vinden.
BBT bewindvoering
1621 DE Hoorn
info@bbt-bewindvoering.nl
KvK Alkmaar 84961430
Spreekuur cliënten:
op werkdagen van 9.00-11.00 uur
Instanties kunnen bellen naar het zakelijke nummer. Vraag hier het telefoonnummer aan.