Bewindvoering
Wat is bewindvoering?
Bewindvoering is een beschermingsmaatregel voor mensen ouder dan 18 jaar die (tijdelijk) niet in staat zijn om op financieel gebied goed voor zichzelf te zorgen. Het wordt ook wel onderbewindstelling of beschermingsbewind genoemd, omdat je beschermd wordt tegen het niet goed kunnen beheren van je financiën. Het beschermingsbewind wordt door de kantonrechter uitgesproken. Het wordt ingesteld voor zo lang als het nodig is: dat kan tijdelijk zijn maar ook voor onbepaalde tijd. BBT bewindvoering heeft als bewindvoerder de taak om het onder bewind gestelde vermogen te beheren. Bij bewindvoering staat dus niet de persoon, maar het geld en de goederen onder bewind.
Wat kan beschermingsbewind voor mij betekenen?
Als de kantonrechter de onderbewindstelling heeft goedgekeurd en BBT bewindvoering als bewindvoerder heeft aangewezen, dragen wij vanaf dat moment zorg voor jouw geldzaken. Wij beheren je inkomen, zorgen dat je vaste lasten betaald worden en dat je leefgeld krijgt om je dagelijkse boodschappen te doen. Als er schulden zijn, maken we afspraken met schuldeisers of begeleiden je naar schuldhulpverlening. Al je financiële post komt naar ons. Dus geen zorgen meer over ongeopende brieven of openstaande rekeningen. Dat regelen wij voor je. Net als het aanvragen van je toeslagen en het doen van je inkomstenbelasting. Daarnaast kijken we of je goed verzekerd bent en sluiten indien nodig een verzekering voor je af.
Voor wie kan de maatregel worden uitgesproken?
- Voor mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig zorg kunnen dragen voor haar/zijn financiën. Dit kan zijn door een geestelijke of verstandelijke handicap, verslaving, ouderdom of andere bijzondere omstandigheden.
- Wanneer er problematische schulden zijn. Dit is het geval als een schuld niet binnen drie jaar in zijn geheel kan worden afgelost en/of er meer dan zes schuldeisers zijn.
Wie kan er bewind aanvragen?
- Jijzelf;
- Je echtgenoot of andere partner;
- Familieleden tot in de 4e graad: dit zijn ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten;
- Diegene die het gezag uitoefent: de voogd, als de betrokkene minderjarig is – of de stiefouder;
- De wettelijk vertegenwoordiger: bewindvoerder, mentor, curator, als er al een maatregel loopt;
- De instelling die je verzorgt of begeleidt;
- De officier van justitie (alleen in uitzonderlijke gevallen);
- Het college van burgemeester en wethouders van je woonplaats als bewind wegens verkwisting of problematische schulden wordt aangevraagd.
Wat kost beschermingsbewind?
De kosten van beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door de kantonrechter. Zie Tarieven.
Als je een minimum inkomen hebt en weinig vermogen kan het lastig zijn om deze kosten te betalen. Bij je gemeente is het mogelijk om in aanmerking te komen voor bijzondere bestand voor deze kosten. Als je hier recht op hebt, zal BBT bewindvoering dit voor je aanvragen.
Wij zijn er voor u
Heb je een zorgvraag voor jezelf, familielid, bekende of cliënt, neem dan contact met ons op voor meer informatie. Ook komen wij graag vrijblijvend bij u op bezoek om te horen wat je wensen zijn en hoe wij je daarin kunnen helpen.
Meer informatie over bewindvoering is
via deze link op Rechtspraak.nl te vinden.
BBT bewindvoering
1621 DE Hoorn
info@bbt-bewindvoering.nl
KvK Alkmaar 84961430
Spreekuur cliënten:
op werkdagen van 9.00-11.00 uur
Instanties kunnen bellen naar het zakelijke nummer. Vraag hier het telefoonnummer aan.